Moreno Vinceković

Rođen je 21. travnja 1973. godine u Varaždinu. Gimnaziju u Varaždinu završio je kao odličan učenik usporedno pohađajući i Glazbenu školu, glavni predmet gitara, koju kao najmlađi u svojoj generaciji završava 1989. godine također s odličnim uspjehom.
1990. godine upisao je Muzičku akademiju u Zagrebu gdje je diplomirao u klasi profesora Istvana Römera 1995. godine kao jedan od najmlađih i najuspješnijih studenata svoje generacije. Tijekom školovanja osvajao je brojne nagrade i priznanja od kojih treba izdvojiti prvu nagradu na Natjecanju učenika i studenata glazbe Republike Hrvatske, prvu nagradu na Natjecanju učenika i studenata glazbe bivše SFRJ u Sarajevu te Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu.

Na Glazbenoj školi u Varaždinu radi kao nastavnik gitare od 1988. godine, postavši time najmlađi nastavnik u povijesti Škole. Inicijator je otvaranja srednjoškolskog odjela za gitaru u Varaždinu i njegov prvi profesor, a danas radi kao nastavnik gitare i komorne glazbe, te je voditelj Odjela za gitaru i tambure. Odlukom državne Agencije za odgoj i obrazovanje 2017. godine stiče status profesor mentor, a od školske godine 2018./2019. imenovan je voditeljem županijskog stručnog vijeća za nastavnike gitare za čak deset županija.

Njegovi učenici dobitnici su mnogobrojnih visokih nagrada na regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima, nastupali su na Varaždinskim baroknim večerima te kao solisti sa Varaždinskim komornim orkestrom. Dvoje učenika dobitnici su godišnje Rotary nagrade za izvrsnost 2015. i 2016. godine. Studij gitare do sada je upisalo 10 njegovih učenika na muzičkim akademijama u Republici Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj, Nizozemskoj i Engleskoj.

Već dugi niz godina aktivno sudjeluje u razvoju gitarske pedagogije, a 1998. godine zajedno sa nekoliko renomiranih gitarskih pedagoga i umjetnika osniva Hrvatsku udrugu gitarskih pedagoga – HUGIP, koja danas broji više od 300 članova.
Predsjednik je Hrvatske udruge gitarskih pedagoga od 2002.-2010. godine.
Konstantno se stručno usavršava, a dosad je organizirao ogroman broj stručnih seminara i koncerata kako za nastavnike tako i za učenike gitare koje su vodili neki od najeminentnijih svjetskih gitarskih umjetnika i pedagoga.

U periodu od 2005.- 2013. član je predsjedništva Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga, kao i ocjenjivačkih sudova u disciplini gitara na regionalnim i državnim natjecanjima u organizaciji Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i HDGPP-a. Djeluje i kao član ocjenjivačkih sudova na međunarodnim natjecanjima.

Bio je predsjednik Organizacijskog odbora za provedbu državnog natjecanja učenika i studenata glazbe i plesa u Varaždinu, predsjednik Organizacijskog odbora Županijske smotre glazbenog stvaralaštva mladih, član Državnog povjerenstva Glazbenih svečanosti hrvatske mladeži, član Državnog povjerenstva za provedbu natjecanja učenika i studenata glazbe i plesa, član Organizacijskog odbora Međunarodne škole barokne glazbe i plesa ”Aestas Musica”, član Festivalskog vijeća Varaždinskih baroknih večeri te član Ocjenjivačkog suda za dodjelu festivalskih nagrada Varaždinskih baroknih večeri.

Od 1998. do 2000. godine predsjednik je Školskog odbora Glazbene škole u Varaždinu, a od srpnja 2000. do travnja 2013. bio je ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu, postavši time najmlađi ravnatelj jedne srednjoškolske institucije u Republici Hrvatskoj.

01/09/2024 | Nekategorizirano | 0 Comments

Leave a comment