Monika Krajnc Štih profesorica je gitare u osnovnoj glazbenoj školi i gimnaziji izvedbenih umjetnosti u Velenju u Sloveniji. Diplomirala je i magistrirala na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Grazu u Austriji pod mentorstvom profesora Martina Myslivečeka. U svom diplomskom radu istraživala je život jedne od najznačajnijih gitaristic,a Ide Presti. U tu je svrhu intervjuirala cijenjenog gitarista i skladatelja Johna W. Duartea i objavila intervju u spomenutom radu. Pohađala je seminare gitare kod profesora Jerka Novaka, Istvana Romera, Tomaža Lorenza, Abela Carlevara, Davida Croskyja, Johna W. Duartea te Pavela Steidla.

Kao srednjoškolka osvajala je brojne prve nagrade na natjecanjima u solo kategoriji ili u konkurenciji komorne glazbe. Sa suprugom Borisom objavila je CD - u jednom od prvih gitarističkih dua u Sloveniji. Od tada nastupa kao solistica ili članica raznih komornih sastava.

Velik dio svoje nastavničke karijere posvetila je razvoju gitarističkog orkestra, i to ne samo u glazbenoj školi u Velenju, već u cijeloj zemlji. Gitaristički orkestar Glazbene škole Velenje osvojio je prvu nagradu i nastupio s orkestrom ZGF-a 2017. na Zagreb Guitar Festivalu.

Uz to, treba naglasiti kako njezini učenici ostvaruju brojna priznanja i nagrade na natjecanjima na državnoj i međunarodnoj razini.

Monika je također članica žirija na raznim regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima, te djeluje kao tehnička savjetnica za državno natjecanje mladih glazbenika TEMSIG.

01/22/2022 | Nekategorizirano | 0 Comments

Leave a comment