Lovro Peretić je međunarodno nagrađivani klasični gitarist iz Zagreba koji trenutno živi u Ženevi (Švicarska) gdje pohađa poslijediplomski studij na Haute Ecole de Musique Genève u klasi prof. Judicaëla Perroya.

Lovro je u ranoj dobi počeo učiti gitaru uz vodstvo prof. Xhevdeta Sahatxhije u glazbenoj školi “Pavao Markovac” u Zagrebu. Nakon toga je diplomirao s pohvalama na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Darka Petrinjaka gdje je jednu godinu studija proveo u programu razmjene studenata na L’École Supérieure Musique et Danse Hauts-de-France u Lilleu (Francuska) studirajući s prof. Judicaëlom Perroyom. Dobitnik je Dekanove nagrade i Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu. Danas se smatra jednim od vodećih gitarista mlađe generacije koji redovito koncertira u Europi i osvaja brojne nagrade na najprestižnijim natjecanjima klasične glazbe.

Tijekom studiranja usavršavao se radeći s vrhunskim glazbenicima kao što su Zoran Dukic, Marcin Dylla, Lorenzo Micheli, Ana Vidović, Paolo Pegoraro, Łukasz Kuropaczewski, Ricardo Gallén, Marco Socías, Pavel Steidl i drugi. Koncertirao je diljem Hrvatske te u Njemačkoj, Švicarskoj, Belgiji, Rusiji, Poljskoj, Španjolskoj, Danskoj, Švedskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Finskoj, Estoniji, Italiji, Francuskoj, Austriji, Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Rumunjskoj, Mađarskoj, Bugarskoj, Grčkoj kao solist i komorni glazbenik. Nastupao je i održao majstorske tečajeve na mnogim prestižnim svjetskim gitarističkim festivalima i u sklopu raznih ciklusa koncerata, uključujući Paris International Guitar Festival, London International Guitar Festival, Glazbeni festival “Vladimir Spivakov” u Moskvi, Zagreb Guitar Festival, Antwerpen International Guitar Festival, International Guitar Festival José Tomás Villa de Petrer i dr.

Osvojio je preko 30 nagrada na međunarodnim natjecanjima, uključujući gitarističko natjecanje Guitar Foundation of America (SAD), Changsha International Guitar Competition (Kina), Andres Segovia u Velbertu (Njemačka), gitarističko natjecanje Anna Amalia u Weimaru (Njemačka), Zagrebački festival gitare (Hrvatska), glazbeno natjecanje Boris Papandopulo u Zagrebu (Hrvatska), gitara u Antwerpenu Festival (Belgija), gitarsko natjecanje Enrico Mercatali u Gorizia (Italija), Fernando Sor gitarsko natjecanje u Rimu (Italija), Volos Guitar Competition (Grčka), Concours international de guitare d'Antony (Francuska), Peja International Guitar Festival (Kosovo) , Sarajevo International Guitar Festival (BiH), Međunarodno natjecanje komorne glazbe “Paola Ruminelli” (Italija), Split Guitar Festival (Hrvatska), Mörski festival kitare (Slovenija), Međunarodno gitarističko natjecanje ”Porečki tirando”, Bruxelles International Guitar Competition ”Ilse and Nicolas Alfonso” (Belgija), Međunarodno gitarističko natjecanje ”Ida Presti” (Hrvatska). Lovrin najveći uspjeh na dosadašnjem natjecanju ostvario je 2020. godine kada je pobijedio na 3. Eurostrings natjecanju, jednom od najvažnijih natjecanja za gitaru koje mu je donijelo priliku održati brojne koncerte i majstorske tečajeve u 18 zemalja Europe, ali i Azije i SAD-a.

Osim kao solist, redovito nastupa u raznim komornim skupinama među kojima su najznačajniji duo s violinisticom Katarinom Kutnar i gitarski trio Evocación koji je snimio svoj prvi album za izdavačku kuću dotGuitar koji je objavljen u ožujku 2020. godine. Osim u komornim sastavima, Lovro je kao solist također nastupao i sa Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, zagrebačkim solistima i dr.

02/19/2022 | Nekategorizirano | 0 Comments

Leave a comment